Concertverslag Kouterconcert 25 augustus - Echo der Leie

Op zondag 25 augustus 2019 was er het optreden van het Koninklijk Harmonieorkest ‘Echo Der Leie’ uit St-Denijs-Westrem op de zonovergoten bloemenmarkt van de  Kouter te Gent en dit onder de deskundige leiding van dirigent Manuel Herrebaut.

Dit orkest is opgericht in 1842.  Deze harmonie  behoort tot één van de oudste van Vlaanderen en bestaat al meer dan 175 jaar, maar is zeker nog heel springlevend. Het korps telt zo’n 35 muzikanten en er wordt voortdurend  gewerkt aan de verdere uitbouw om een goede mix te behouden van zowel ervaren muzikanten als jong onstuimig geweld, die toch op termijn de toekomst betekent van de harmonie. 
Deze moderne harmonie beperkte zich zeker niet tot het spelen van  nostalgische muziek, integendeel, het is een kunst om een heel gevarieerd programma te brengen van zowel orkestrale werken, filmmuziek, bepaalde medleys, jazz en epische filmmuziek. 
Hun dirigent is al sinds 1998 onafgebroken de muzikale leider van het orkest.  Deze man bewees nogmaals dat hij muziek kon brengen.

‘Echo Der Leie’ bracht het bekende ‘Hawaii Five-O’, ook ‘Johnny Hallyday in Concert’, zelfs ‘Prince in Concert’, ook het alom bekende ‘Conquest of Paradise’, om er maar een handvol te noemen. Als afsluiter brachten ze het echte Gentse volkslied zoals ‘Boven Gent rijst eenzaam en grijs ‘t Oud Belfort zinnebeeld van ‘t verleden’ ja, ’Klokke Roeland’.

Weer eens een méér dan aangename zondagvoormiddag, stralende zon en kunnen genieten van die mooie nostalgische deuntjes, een soort van muzikaal  aperitief!

Ivan Bailliu