Concertverslag Kouterconcert 2 juni - KM Sint-Cecilia Sint-Maria-Oudenhove

Het was eens wat anders, zondag 2 juni 2019 op het Kouterconcert.
Mensen die wegkropen in de schaduw op deze eerste hittedag van 2019, en geen klassiek repertoire van het optredende VLAMO-orkest.

De wandelaars, hoor- en kooplustigen op de Kouter werden immers vergast op een aantal vrolijke marsen, pretentieloos gebracht door de Koninklijke Muziekmaatschappij “Sint Cecilia”, een harmonie uit Sint-Maria-Oudenhove, deelgemeente van Zottegem, de zelfverklaarde poort van de Vlaamse Ardennen.

Even voelden wij ons op een wandeldijk aan de Belgische kust waar een wandelconcert muzikale verstrooiing bracht. Dit gevoel werd nog versterkt door een aantal marsen te voorzien van een look-i-like drumband inleiding. Verrassend doch daarom niet minder waardevol, ook al door de perfecte uitvoering met veel aandacht voor de nuances qua sterkte en toonaard.

Toch voelde “Sint Cecilia” zich verplicht ook een aantal meer klassieke nummers te brengen.  Zo passeerden ook “The Phanton of The Opera”, “The best of Henri Mancini” en andere de revue.

Hier kon de harmonie het gebrek aan balans in het orkest niet verbergen.  De kopers, in de marsen telkens dominant, drukten de houtblazers net iets te veel in de hoek. Als gevolg ervan kwamen de zangpartijen van klarinetten en dwarsfluiten niet hoog genoeg boven de gezellige marktdrukte uit.

Van de technische uitvoering echter geen kwaad woord.  Er zijn hoorbaar geen noten gemist, noch vals gespeeld. De uitvoering van deze stukken kon de pret op de Kouter echter niet drukken, vermits het programma ook werd doorspekt met een aantal vlot gespeelde meezingers à la Sweet Caroline. Dus genoot het publiek ook deze keer, en blijft de actieve aanwezigheid van een orkest op de wekelijkse bloemenmarkt een verrijking van het totale marktgebeuren.