Na een jaartje pauze, alweer evaluatieconcerten in Oost-Vlaanderen

Op 7 april organiseerde VLAMO Oost-Vlaanderen in De Pinte en eerste reeks evaluatieconcerten van dit jaar. Drie verenigingen waren geïnteresseerd om zich te laten beoordelen door een professionele jury.

 Als eerste trad de KM Waasmunster op onder leiding van Cédric Van de Velde. Zij spelen in tweede afdeling en gaven het beste van zichzelf in Dakota van Jacob De Haan en Antares van Richard Saucedo.

Vervolgens was het de beurt aan KM Sint-Ceciliavrienden uit Lotenhulle. Zij traden op in eerste afdeling onder leiding van dirigent Joachim Vermeire. Als inspeelwerk brachten ze de stapmars Walkabout van Ivo Kouwenhove. Vervolgens hoorden we Fanfare for a new Horizon van Thomas Doss en Moby Dick van Geisler.

Om af te sluiten hadden we een unicum op de evaluatieconcerten. Voor de eerste keer immers trad een accordeonorkest op tijdens een evaluatieconcert. VIOS uit Brakel. Dit orkest  staat onder leiding van Guido Debeyne. Zij brachten populaire hits als Conquest of Paradise, I Have a Dream en The Final Countdown. Dit alles in een arrangement van Brigitte De Ruyck, die zelf ook meespeelt.

Juryleden Hans Demeurisse en Hannes Vanlancker beoordeelden de eerste twee harmonieën. Hans werd vervangen door Etienne De Winne voor het accordeonorkest.

Alle verenigingen kregen van de jury een uitgebreide beoordeling en een prijs toegekend. Dit jaar reikt VLAMO  ook getuigschriften uit, waarop een prijs vermeld staat en waarmee sommige verenigingen in hun gemeente een subsidie kunnen krijgen. Alle verenigingen die zondag haalden onderscheiding en dus een tweede prijs. Nog eens proficiat voor alle deelnemers!

Alles verliep vlekkeloos mits hulp van de mede-organiserende vereniging, de Harmonie van Zevergem. Zij hielpen mee om alles tijdig op en af het podium te krijgen, de bar uit te baten en de juryleden te ontvangen. Er was echter een matige opkomst qua publiek, nochtans is dit een fijne namiddag met een gratis concert waar je verenigingen het beste van zichzelf hoort geven.

Het volgende evaluatieconcert vindt plaats op zondag 13 oktober in CC De Pit in Buggenhout. We kunnen het iedereen aanraden, want je krijgt een beoordeling en getuigschrift en je wordt er als vereniging nog voor betaald ook! Nu de provinciale subsidies verdwijnen in 2020 en Vlaanderen met niets op de proppen komt om dit te vervangen, zullen de evaluatieconcerten een waardig alternatief zijn voor de provinciale tornooien!