Concertverslag Kouterconcert 5 augustus - Flemish Caledonian Pipes & Drums Clan MacKenzie

Flemish Caledonian Pipes & Drums Clan MacKenzie

Op zondag 5 augustus 2018 was er op de alom bekende zonovergoten  bloemenmarkt op de Kouter te Gent het optreden van de Flemish Caledonian Pipes & Drums “Clan Mackenzie”.

Deze muziekvereniging is een typische Schotse pipe-band met als thuishaven de Stad Gent. Ze draagt de Schotse muziek en cultuur een warm hart toe.

De band bestaat 29 jaar.  Ze is in 1989 gesticht in samenwerking met de Vlaamse Caledonische Society en groeide heel snel uit tot één van de grootste pipe- en drumbands in Belgïe.

Eén van de eerste mentors was Malcolm Mackenzie, pipe-major  bij de hoog aangeschreven Red Hackle Pipe Band uit Glasgow.  Hij nam het peterschap op zich, wat  de suffix “Clan Mackenzie” in de bandnaam verklaart.  Als eerbetoon aan hem dragen de leden  de tartan (schotse ruit) van de clan.

Vriendschap is hun belangrijkste drijfveer. Competitiedrang is niet aan de orde, wel steeds het streven naar het best haalbare niveau.

De band telt momenteel 28 spelende leden en 10 leerlingen, onder de deskundige leiding van Pipe Major Bob Minnekeer.

Telkenmale ik pipes hoor krijg ik kippevel en dit was nu niet minder, als gevolg van het heel mooie programma.

Ze brachten achtereenvolgens “The Rowan Tree”,”Amazing Grace”, “Danny Boy”,”Klokke Roeland”, “’t Vliegerke”, “Mull of Kintyre” en “It’s a long way to Tipperary”, naast een heel aantal andere, minder bekende doch even beklijvende werken.

Het was op de Kouter opnieuw een goed, enigszins speciaal concert, met veel zon, veel volk, en een opgewekte sfeer,  meer moet dat niet zijn op een zondagvoormiddag.

Ivan Bailliu